Hamilelikte Mide Bulantısı

Hamilelikte mide bulantısı son derece normaldir. Hemen hemen bütün gebeliklerde görülen bu durum, hormonal dalgalanmalara bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle sabahları daha fazla yaşanır. Toplumda, sabah bulantılarının az olması bebeğin erkek olacağına yorumlanır. Fakat bunun bilimsel bir dayanağı yoktur.

Gebelikte mide bulantısı neden olur? Zararlı mıdır? Nasıl geçer? Bu ve benzeri tüm sorularınızın cevabı için içeriğimizin devamına buyurun!

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Sabahları mide bulantısı en yaygın hamilelik belirtileri arasındadır. Bulantılar hamilelik ilerledikçe yalnızca sabah vaktiyle sınırlı kalmaz, günün farklı zaman dilimlerinde de yaşanır. Bu durumun başlıca sebepleri şöyle açıklanabilir:

HCG Seviyesi

Bir kadın gebe kaldığında, vücudu hızlı bir şekilde HCG hormonu (koryonik gonadotropin) üretmeye başlar. Bu hormonun hızlı üretimi vücudun hormonal dengesini bozar, hormon dengesi bozulan bir vücutta ise ilk görülen etki mide bulantısı ve kusma ataklarıdır. Dolayısı ile hamilelik döneminizin ilk zamanlarında temel bulantı sebebi hormon değişimleri kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıdaki listeden hamile kaldığınız andan itibaren geçen hafta sayısına bağlı artan hcg hormon seviyesini görebilirsiniz.

Hamilelikte Haftalık Beta HCG Değerleri
Hamilelikte Haftalık Beta HCG Değerleri

Hormonal değişiklikler

Progesteron ve östrojen hormon düzeylerinin artması mide bulantısını artırır. Ayrıca hormonlardaki bu değişim, koku duyusunun keskinleşmesine yol açar. O sebeple normal kokular bile hamile kadına tiksindirici gelebilir ve mide bulantısı oluşur.

Yetersiz Beslenme

Hamilelikte mide bulantısı nedenleri sadece hormonal dalgalanmalardan ibaret değildir. Gebelik sürecinde beslenmenize her zamankinden daha fazla özen göstermeniz gerekir. Bunu yapmadığınız takdirde vitamin ve mineral eksiklikleri meydana gelir. Sonucunda mide bulantısı, kusma, halsizlik, baş ağrısı gibi şikâyetlerle karşılaşırsınız.

Özellikle B6 vitamin yetersizliği mide bulantılarına davetiye çıkarır. Öğünlerinizde bol bol, B6 içeren gıdalara yer vermelisiniz. Onlardan bazıları şöyledir:

  • Yulaf ezmesi
  • Esmer pirinç
  • Ekmek (Aşırıya kaçmayın.).)
  • Soya fasulyesi
  • Patates (Kızartmadan mümkün mertebe uzak durun. Patatesi haşlayarak, fırında pişirerek veya yemeğini yaparak tüketebilirsiniz.)
  • Muz (Şeker barındırdığı için gereğinden çok muz tüketmemeye özen gösterin.)
  • Fıstık (Her gün 1 avuç fıstık yemeniz kâfidir.)

Gebelikte Mide Bulantısının Diğer Nedenleri

Bunların yanı sıra, hamilelikle ilgisi olmayan durumlar da gebelerin bulantı yaşamasına yol açabilir. Onlardan birkaçı şöyledir:

  • Çok zayıf olmak
  • Yorgunluk, uykusuzluk
  • Ağır kokulara maruz kalmak
  • Gebelik şekeri
  • Tiroid hormon bozuklukları
  • Bazı yiyecekler (Hamileler bu dönemde hormonların etkisiyle birtakım yiyeceklere karşı tiksinti duyabilir. Balık, tavuk, et, yumurta, süt ürünleri, soğan, sarımsak ve patlamış mısır onlardan bazılarıdır.)

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter?

Hamilelikte mide bulantıları, gebeliğin 4. ile 8. haftaları arasında başlar. 6. Haftaya kadar bulantılar seyrek aralıklarla, hafif bir şekilde gerçekleşir. 8. Haftadan sonra şiddetini artırır. 16. Haftanın ardından giderek azalır. Bu durum, hamilelerin %15’inde bebek dünyaya gelinceye kadar sürer. Ancak genellikle 3. Aydan sonra bulantıların yok olduğu görülür.

Özetle, gebelikte mide bulantısı ne zaman başlar? sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Bu her anne adayında farklılık gösterebilir.

Gebelikte Mide Bulantısı Bebeğe Zarar Verir mi?

Hayır, hamilelikte yaşadığınız mide bulantısı şikayetleri kusmayla tamamlansa da tamamlanmasa da bebeğinize zarar vermemektedir. Ancak bulantılar sık sık ve yoğun oluyorsa bu durum anne adayının hayat kalitesini düşürür. Hayat kalitesi düşen annenin strese girmesi bebeği etkileyebilir. Bu yüzden bu tarz durumlarda stresi olabildiğince geri planda tutmayı bilmelisiniz.

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Gebeliğin 4. Ayı bitmiş olmasına rağmen bulantılarınız eskisi gibi devam ediyorsa, bir rahatsızlık olup olmadığını öğrenmek için doktora başvurun. Ayrıca hamileliğin ilk veya sonraki haftalarında bulantınıza karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar eşlik ederse yine hekiminize görünün. Günde 5 defadan fazla kusuyorsanız bunu ciddiye alın ve hiç zaman kaybetmeden bir dâhiliye uzmanına muayene olun. Bu hatırlatmalardan sonra, gebelikte mide bulantısı nasıl geçer? Sorusunun cevabına geçebiliriz.

İşte, hamilelikte mide bulantısı yaşayanlara öneriler:

  1. Kraker veya Bisküvi Tüketin: Mide bulantısını en hızlı kesen gıdalardan biri tuzlu çubuk krakerler ve bisküvilerdir. Bu, midenizi yatıştırarak bulantının önüne geçecektir.
  2. Limon veya Biberiye Koklayın: Kötü bir koku sizi rahatsız ettiğinde, limon koklayarak bunu tahammül edilebilir hâle getirebilirsiniz. Çantanızda her daim taze limon veya biberiye taşımanız önerilir.
  3. Limon yağı da hamilelikte mide bulantısına iyi gelen şeyler arasındadır. Bunu aktarlardan temin edebilirsiniz.
  4. Zencefil Kullanın: Mide bulantısına iyi gelen yiyecekler listesinin üst sıralarında yer alan zencefil, hoş kokusu ve aromasıyla bulantıyı bastırır. Zencefilin bu etkisinden yararlanmak istiyorsanız yemeklerinize zencefil katabilirsiniz. Dilerseniz zencefil çayı hazırlayıp bunu sıcak sıcak içebilirsiniz. Eğer zorlanıyorsanız Bal veya limon ilâve ederek tatlandırabilirsiniz. Fakat her bitki çayının hamilelikte güvenli olmadığını unutmamalısınız. Çünkü bazı çayların yapısındaki bileşenler rahim bölgesini uyarır. Böylece düşük yapmaya veya erken doğuma zemin hazırlayabilir. Herhangi bir bitki çayını tüketmeden önce doktorunuza danışmayı ihmâl etmeyin.
  5. Nane Çayı İçin: 1 tatlı kaşığı naneyi bir bardak sıcak suya ekleyin. 7-8 dk bekleyin. Demlendikten sonra süzüp tüketebilirsiniz. Midenizi sakinleştirecek ve bulantınızı engelleyecektir.
    Nane yağı koklamak da gebelikte mide bulantısına iyi gelen şeyler içerisindedir. Başucunuzda bir nane yağı kavanozu bulundurun. Ne zaman mideniz bulanırsa hemen çalkalayıp kapağını açarak nanenin ferahlatıcı kokusundan yararlanabilirsiniz.
  6. Vücudunuzu Susuz Bırakmayın: Gebelikte mide bulantısı nasıl geçer? Diye merak ediyorsanız, susuz kalmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Dehidrasyon (aşırı susuzluk) midenin bulanmasına sebebiyet verir. Öte yandan, suyun sağlığımız için nasıl hayati bir öneme sahip olduğu hepimizin malumudur. Bebeğin anne karnında yeterli beslenebilmesi ve oksijen alabilmesi için anne adayının bol su içmesi lâzımdır. Çünkü hücrelerin ve organların fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmesi buna bağlıdır. Güne mide bulantısıyla başlıyorsanız yapmanız gereken ilk şey yarım bardak su içip biraz istirahat etmektir. Kendinizi iyi hissetseniz bile 1-2 saatte bir su içmeye devam edin.
  7. Akupunktur Bilek Bantlarından Yararlanın: Akupunktur alanında yapılan çalışmalar, bu tedavi yönteminin mide bulantısına da iyi geldiğini göstermiştir. Söz konusu bileklikler, üzerindeki düğmeye basıldığı zaman el bileğindeki akupunktur noktasını uyarır. Böylece akupunkturun şifalı etkisinden yararlanmanız mümkün olur. Bu ise mide bulantılarınızın azalmasına yardım edecektir.

Hamilelikte Bulantı için Ne Yapmalı?

Yukarıdaki önerilerimize ek olarak, şunları da deneyebilirsiniz:

  • Rezene: Yapısındaki enzimlerle sindirim sistemini rahatlatır. Rezene tohumlarını başucunuza koyun ve bulantınız başlayınca ağzınıza atıp çiğneyin. Ayrıca öğütülmüş rezeneyi bir bardak sıcak suda demleyerek tüketmek mide bulantınızı dindirecektir.
  • Temiz hava alın. Hafif bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Temiz havada yapacağınız yürüyüş egzersizi mide bulantısı şikayetinizi hafifletecektir.
  • Hamilelikte mide bulantısı nasıl önlenir? Diye düşünüyorsanız, azar azar ve sık aralıklarla yemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Mideyi tıka basa doldurmak bulantıları artırır. Bu yüzden daha sık aralıklarla daha az yemek tüketmelisiniz. Böylelikle midenize yük bindirmekten kaçınmış olursunuz bu da oluşması muhtemel birçok mide bulantısı şikayetinin önüne geçmenizi sağlar.
  • Uzun süre aç kalmaktan sakının.
  • Baharatlı gıdalara, yağlı yiyeceklere, -özellikle kızartmalara- bir müddet ara verin. Canınız bir şeyler yemek istediğinde tercihinizi daha sağlıklı gıdalardan yana kullanın, özellikle mide bulantısı şikayetini ciddi seviyede çekiyorsanız gebelik diyeti için bir diyetisyene başvurmayı düşünebilirsiniz.
  • Bilhassa mevsimine göre taze meyveleri ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri daha fazla tüketin. Mevsiminde olmayan meyvelerin tümü hormon takviyesiyle büyütüldüğü, bu hormonların da insan vücuduna ciddi zararları olabileceği için meyveleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin.
  • Bulunduğunuz mekânı sık sık havalandırın.
  • Stresten uzak durun. Stres seviyenize bağlı olarak çok ciddi mide bulantısı atakları yaşayabilirsiniz, mide bulantısı, kusma döngüsüne girdiğiniz takdirde bunun sonucu size halsizlik, uyku hali şekillerinde geri dönecektir. Bu yüzden stres yaratabilecek bir şeyle karşılaştığınızda yanından geçip gitmeyi deneyin. Unutmayın, hiçbir şey sizden ve çocuğunuzdan daha değerli değil.
  • Doktorunuza danışarak; aromaterapi, yüzme, hamile pilatesi, hamile yogası, masaj gibi uygulamalardan faydalanın. Her aktivite her anne için uygun olmayacağı için ağır egzersizlere başlamadan önce doktorun tavsiyelerini almanız daha sağlıklı olacaktır.

Hamilelikte Mide Bulantısı için İlaç

Hamilelikte en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi ilaç kullanımıdır. Hamile değilken kullandığınız ilaçlar bebek için tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden çok gerekmedikçe hamilelikte ilaç kullanmak tavsiye edilmez. Doğal ve zararsız olan yöntemlerle geçiremediğiniz mide bulantısı şikayetleri için kadın doğum uzmanınıza danışmanız, onun yazacağı ilaçları kullanmanız hamilelik süreciniz için hayati önem taşır. Uzmanınıza danışma imkanınız olmaması durumunda ise hamilelikte mide bulantısı için kullanılan metoklopramid 10 mg’ı eczacınıza danışabilirsiniz. Yemek yemeden 30 dakika önce ve yatmadan önce kullanılması önerilen bu ilaç gebelik mide bulantısı şikayetlerini giderebilmektedir.

Sevgili Anne Adayı: Hekimin yazmadıkça gebelik sürecinde herhangi bir ilaç kullanmaktan kaçın. “Ben bu ilacı kullanıyorum, bana hiçbir yan etkisi olmadı.” gibi cümleler kurma ve bu cümlelere maruz kalma. Her bünye farklı olduğu için doktor haricinde birisinin tavsiye ettiği ilaçları kullanma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir