Mide bulantınıza sadece ishal eşlik ediyorsa ilk olarak mide bulantısı ve ishal başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Eğer ki mide bulantınıza ishal ve kusma eşlik ediyorsa alt taraftan yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Kusma engelleyici ve ishal durdurucu ilaçlar çoğu zaman önerilmemektedir. Bunun nedeni ise kusma ve ishalin aslında vücudu rahatsız eden etmenleri vücuttan uzaklaştırıyor olmasıdır. Mide bulantısına eşlik eden kusma ve ishal durumlarında tedavinin ilk adımı, bulantıya sebep olan etmeni belirlemektir. Çünkü tüm tedaviler nedene göre şekillenir.
İshalli Hastada Kusma Sonrası Ne Yapılır?
Kişi kustuktan sonra sırt üstü şekilde yatırılır. Hastaya bu durumda herhangi şekilde bir şey yedirilmez, midenin sindirimi basit şeylere ihtiyacı vardır ve bir yandan da vücudun sıvı kaybını gidermek gereklidir, bunun için kişiye kusma sonrası bir bardak su yudum yudum içirilir. Aşırı bir şekilde verirseniz bu sefer kusmayı yeniden tetiklersiniz. Bu yüzden yudum yudum vermeye dikkat edin.
Eğer hastamız henüz anne sütünden ayrılmamış bir bebekse ishali atlatana kadar emmeyi sürdürmekte fayda vardır, böylelikle ishali çok daha kolay şekilde atabilir. Bulantı ve kusmanın nedeni ne olursa olsun ilk tedavisi çoğu zaman aynıdır. Yüksek lif değerine sahip hafif besinler ve bolca sıvı tüketimi. Kusma sonrasında kişiye verilebilecek en etkili ve faydalı sıvı sudur. Kusma tekrarlayan şekillerde kendisini göstermezse kişi ilk 24 saatin sonunda normal beslenme şekline dönebilir. O zamana kadar besin değeri yüksek hafif gıdalar tüketmesi hem kusmasını engeller hem de vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlamasına yardımcı olur.
Mide Bulantısı, İshal ve Kusma’da Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Çocuklarda bu üç belirti bir anda ortaya çıktıysa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Yetişkin insanlarda ise bu üçlü ortaya çıktıktan sonra rahatsız edecek dereceye geldiğinde doktora gidilebilir. Eğer kusma ve ishal varken bilinç bozukluğu meydana gelirse vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir. Sadece mide bulantısı, kusma ve ishal tablosu söz konusu ise bunların geçmesi için 24 saat beklenebilir. Bu üç belirti haricinde yüksek ateş, halsizlik, bilinç bozukluğu, uyku hali gibi durumlardan herhangi birisi meydana gelirse hiç vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmeniz gerekebilir.