Mide Kanseri

Mide kanseri, midenizi koruma altına alan ve mukus üreten hücrelerden başlayarak midenize yayılan, ileri seviyesinde mide aldırma ameliyatı geçirmenize sebep olabilecek bir kanser türüdür. Bu tarzdaki kanserlere adenokarsinom adı verilmektedir.

2008-2018 tarihleri arasında midenin gövde bölümünde meydana gelen kanser oranları daha öncedeki yıllara göre düşüş göstermiş olmasına rağmen midenin üst bölgesinden yemek borusu olan özofagus ile birleştiği noktadaki kanser oluşumunda da artış görülmüştür. Midenizin özofagus ile birleştiği bu noktaya gastroözofageal kavşak adı verilmektedir.

Mide Kanseri Belirtileri

Mide kanserinin yaygın hali olan gastroözofageal kavşak kanseri ve ona keza daha az yaygın olan mide kanserinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Olağandan daha fazla halsizlik: Normalde yürüdüğünüz bir mesafe sonrasında daha önceki halsizliklerinize göre çok daha fazla halsizlik hissetmeniz
  • Öğün sonrası şişkinlik: Gün içerisinde yediğiniz yemeklerden sonra bariz bir şişkinlik hissiyatı
  • Az yemenize rağmen tokluk hissi: Normalde yediğinizden çok daha az yemenize rağmen tokluk hissiniz
  • Mide yanması: Normalde yaşadığınızdan daha fazla ve daha uzun süren mide yanmaları
  • Hazımsızlık: Sürekli, batar tarzda şiddetli hazımsızlık hissi
  • Mide bulantısı: Her şeye dikkat etmiş olmanıza rağmen sebebini bilemediğiniz şekilde ortaya çıkan mide bulantısı şikayetleri
  • Kusma: Sürekli olarak kusma eylemi, kusmanıza mide bulantınızın geçmemesi durumu
  • Kilo kaybı: Spor, diyet yapmamanıza veya fazla efor harcamamanıza rağmen kilo kaybediyor olmanız

Yukarıdaki bulguları sık ve şiddetli şekilde yaşıyorsanız dahiliye doktoruna görünmeniz erken teşhise yardımcı olabilir.

Mide Kanseri Neden Olur?

Daha önceki mide kanseri vakaları incelendiğinde mide kanserine sebep olan etmenin midenizdeki hücrelerin DNA’sında bir hata olmasından ve bu hücrelerin olağan dışı mutasyona uğramasından kaynaklandığı görülmüştür. Bu mutasyon, mide hücresinin hızlı bir şekilde büyümesine yol açar. Hızlı şekilde büyüyen mide hücreleri ölmesi gerekirken mutasyon sonucu işlevlerini kaybetmelerine rağmen yaşamlarını sürdürürler. Mutasyona uğrayan mide hücreleri belirli bir süre sonra yakınında bulunan yapıları ele geçiren bir tümöre dönüşebilirler. Bu tümörler de başka organlara bulaşmak üzere bölünüp vücut geneline yayılabilir.

Gastroözofageal kavşak kanserinin temel sebeplerinden birisi Reflü hastalığıdır ve buna obezite ile sigara da eşlik eder. Reflü, mide kapağının kapanmaması ve sonrasında mide asidinin yemek borusuna gitmesi durumudur. Mide asidi, mide içerisindeki özel sıvı sayesinde mide duvarına zarar vermezken özofagusta bu sıvı bulunmadığı için hücrelere zarar vererek kansere yol açabildiği gözlemlenmiştir.

Mide Kanseri için Risk Faktörleri

Mide kanserine yakalanan hastaların öyküsünde en çok Reflü ve Obezite görülmektedir. Bu etmenlere sahip olmayan bireyler için mide kanserini arttıracak risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tuzlu ve salamaru gıdalar ile çok fazla beslenme
  • Az meyve ve sebze tüketimi
  • Aflatoksin ismi verilen ve vücuda zararlı olan mantar tipinin tükettiğiniz besinlere bulaşmış olması
  • Aile bireylerinin herhangi birisinde mide kanseri bulunması
  • Sigara tüketimi

Mide Kanserini Önlemek için Yapabilecekleriniz

Mide kanserine tam olarak neyin sebep olduğu henüz net olmadığı için mide kanserini önleyici bir yol bulunmamaktadır. Buna rağmen risk faktörleri bilindiği için bu risk faktörlerinden uzak durmak mide kanseri riskinizi azalacaktır.

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Bol bol meyve ve sebze tüketmek
  • Yemeklerdeki tuz miktarını azaltmak
  • Sigara kullanımı azaltmak ve hatta sonlandırmak

Mide Kanseri Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Mide kanseri olduğunuzu anlayabilmek sadece tıbbi görüntüleme cihazlarıyla sağlanabilir. Belirtilerden herhangi birisini sık sık yaşıyorsanız bu konu için doktorunuza başvurabilirsiniz. Doktorunuz endeskopi cihazı ile midenizin üst kısmını görüntüleyebilir ve buradan doku alarak laboratuvara gönderebilir. Laboratuvar sonuçlarınıza göre kesin tanı sadece doktorunuz tarafından konulabilir.

Mide Kanseri Evreleri

  • 1. Evre: İlk evrede tümör yemek borunuzun veya midenizin iç yüzeyinde küçük bir yer kaplamaktadır.
  • 2. Evre: Bu evrede, tümör midenizin iç yüzeyini delerek kaslara doğru ilerlemiş olur.
  • 3. Evre: Daha derine ulaşan kanser hücreleri artık yakınındaki hücreleri de ele geçirmeye çalışmaktadır ve sürekli olarak büyüme gösterir.
  • 4. Evre: Geç kalınmış tanı ve tedavi sonrası mide kanseri, vücudunuzun diğer organlarına yayılmıştır.

Mide Kanseri Tedavisi

Mide kanserinin evresine bağımlı olarak tedavi çeşitleri de değişmektedir. Bu tedaviler; cerrahi, kemoterapi veya radyasyon tedavileridir.

Cerrahi tedaviler mide kanserinin evresine bağımlıdır. 1. Evrede olan bir mide kanseri için cerrah sadece tümör olan bölgeyi almayı deneyecektir. 2. ve 3. Evredeki tümör içinse midenizin bir kısmını almayı tercih edebilir, bu işleme subtotal gastrektomi adı verilir. Midenizin kanserli kısmı alınır ve normal kısımları tekrar birleştirilir. Daha ilerideki bir mide kanseri içinse tüm mideniz alınabilir bu ameliyata da total gastrektomi adı verilir.

  1. sevgilimi halamı kaybettiğimiz hastalık. genetikte olunca araştırma gerei duydum ve bu makalenize denk geldim. çok güzel hazırlamışsını çok teşekkür ederim

  2. bu illeti yaşayan herkese ALLAH CC şifa versin. ben yaşadım ve atlattım ama yaşadığım şeyleri anlatsam roman olur. bu süreçte sizin için en önemli şey kesinlikle moral ve ardından beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz. ALLAH CC yardımcınız olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir